Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera!
captcha 

Jesteś tutaj :

Wstecz

Witaminy "nieznane"

Witamina B15 (kwas pangamowy)
 
Witamina rozpuszczalna w wodzie - nie jest to witamina sensu stricto
Działa podobnie jak witamina E – jako antyoksydant (chroni inne substancje przed oksydacją).
Badania w USA nad witaminą B15 mają ograniczony zasięg.
Opis pochodzi z badań radzieckich
„Kwas pangamowy nazywany jest także witaminą B15 lub B17. Został wyizolowany w 1951 roku przez Ernesta Krebsa. Ta witamina staje się obecnie coraz bardziej popularna na całym świecie. Szczególnie szeroko w lecznictwie jest wykorzystywana od lat sześćdziesiątych w krajach byłego Związku Radzieckiego. W Polsce mało znana i rzadko zalecana. W wielu krajach zwrócono na nią uwagę z powodów właściwości dopingujących fizycznie i psychicznie. Różnice w opisywanej skuteczności witaminy B15 były spowodowane małą czystością chemiczną stosowanych preparatów. Sam kwas pangamowy był często z powodu wadliwej technologii niszczony, zanieczyszczany lub zmieniany pod względem chemicznym, co negatywnie odbijało się na jego późniejszych właściwościach farmakologicznych.
Podobnie jak metionina jest donorem grup metylowych w przemianach związków aminowych. Przyśpiesza utlenianie glukozy w komórkach i uzyskiwanie energii w procesie oddychania wewnątrzkomórkowego. Jest włączana do przemian metioniny i homocysteiny. Pobudza syntezę fosfokreatyny. Po podaniu doustnym ulega wchłonięciu z jelit do układu wrotnego w ciągu 0,5-1 godziny. Jest metabolizowana w wątrobie. Przekształcana jest do monometyloglicyny, sarkozyny mięśniowej (CH3NHCH2COOH, czyli N-metyloglicyny) i glicyny. Metabolity są transportowane następnie do innych komórek ciała, w tym do układu nerwowego. Aminokwas glicyna jest nie tylko składnikiem białek, jest również neurotransmiterem hamującym (mediatorem) w centralnym układzie nerwowym”.

Funkcje witaminy B15:
stymuluje odpowiedź immunologiczną
łagodzi niektóre objawy astmy
witamina B15 nasila nie tylko utlenianie glukozy, ale również lipidów
obniża stężenie cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne
poprawia ukrwienie mięśni oraz innych tkanek
nasila oddychanie w neuronach, przez co pobudza psychicznie
przyśpiesza katabolizm kwasu mlekowego powstającego podczas pracy mięśni
dzięki pobudzaniu procesów oksydacyjnych i tlenowych przemian kwasu mlekowego zapobiega przedwczesnemu męczeniu się mięśni
poprzez zwiększenie ukrwienia mięśni i nasilenia syntezy ATP powoduje zwiększenie wydolności fizycznej
większa też produkcję żółci i detoksykację, czyli odtruwanie organizmu
przyśpiesza wydalanie toksyn azotowych, węglowodorowych, sterydowych i metali ciężkich
nasila działanie sulfonamidów i antybiotyków
kwas pangamowy poprzez glicynę wywiera wpływ przeciwdrgawkowy. Glicyna bowiem hamuje neurony ruchowe rdzenia kręgowego. Dlatego witamina B15 powinna być zalecana wszystkim osobom cierpiącym na drżenie mięśni (np. choroba Parkinsona) oraz padaczkę
witamina B15 usuwa także nadmierne drżenie mięśni spowodowane stresem i podnieceniem nerwowym
przy dłuższym zażywaniu kwasu pangamowego widoczne ogólne wzmocnienie i pobudzenie organizmu pod względem fizycznym i psychicznym
organizm odporny jest na przemęczenie
wyraźnie wzrasta aktywność mięśnia sercowego,
usprawnieniu ulegają procesy myślowe, człowiek staje się bardziej otwarty, śmiały i rozmowny
dlatego w wielu krajach witamina B15 zalecana jest również w terapii autyzmu, demencji starczej, miażdżycy i gapowatości starczej
kwas pangamowy działa ochronnie na miąższ wątroby, zapobiegając stłuszczeniu i marskości
wywiera wpływ przeciwzapalny i lipotropowy
pobudza regenerację tkanki łącznej, mięśniowej, chrzęstnej, nabłonków, włosów i paznokci. działa też immunostymulująco i pobudza uwalnianie hormonów

Profilaktyka:
przewlekłe choroby włosów i skóry (np. trądzik, łuszczyca, dermatozy, wyprysk, piodermia)
otyłość
miażdżyca, choroba wieńcowa
zaburzenia krążenia mózgowego
schorzenia objawiające się drżeniem mięśni
kamica żółciowa i moczowa
cukrzyca
depresja
ogólne osłabienie
zaburzenia kojarzenia
niska zdolność regeneracji tkanek
nadciśnienie
zespół sinych i zimnych kończyn
blednica
zawroty głowy i szum w uszach w wieku podeszłym
choroby zakaźne (bakteryjne i grzybicze)
autyzm
zatrucia
obniżona odporność na choroby
alergia, dyskinezy dróg żółciowych i jelit
W literaturze rosyjskiej opisano szereg eksperymentów związanych z podawaniem kwasu pangamowego kosmonautom i sportowcom.
Źródła w pożywieniu:
drożdże piwne
nasiona dyni
brązowy ryż niepolerowany
ziarno sezamu

Przedawkowanie witaminy B15:
Nie opisano przypadków toksyczności, ale niektórzy sportowcy odczuwali nudności na początku terapii witaminą B15.

Zalecane normy dietetyczne na witaminę B15:
witamina B15 jest podawana doustnie w dawce 100-200 mg/dobę
Ilość witaminy B15 podaje się w miligramach, działa ona najlepiej, gdy jest ona przyjmowana po  największym posiłku w ciągu dnia

Co wpływa na polepszenie działania: wykazuje synergizm z tranem, olejem z rekina, koenzymem Q10, karotenem, fitosterolami (sitosterole), witaminą F, witaminą B12, kwasem foliowym, witaminą B6, E, A, H i sylimaryną.
W Polsce można kupić preparat Calgam  (Ufa Wita) – draż. 50 mg (Calcii pangamas – pangamian wapnia).

Witamina U

Witamina U była produkowana przez firmę francuską Beytout w formie draż. 250 mg. W lekach miała postać bromku lub chlorku. Zalecana dawka wynosiła 500 mg 3 razy dziennie przed jedzeniem.
Funkcje witaminy U:
działanie witaminy U polega na przyśpieszaniu gojeniu owrzodzeń, osuszaniu wrzodów i łagodzeniu objawów nieżytu żołądka
witamina ta hamowała nadmierne wydzielanie soku żołądkowego i łagodziła proces samostrawienia ściany żołądka

Profilaktyka:
lek przeciw wrzodowy, przy równoczesnym stosowaniu leków mogących wywołać chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, np. leki przeciwreumatyczne

Źródła w pożywieniu:
witamina U występuje w naturalnej postaci w soku z kapusty.

 

Witamina L1 (Kwas antranilowy)
 
Funkcje witaminy L1:
jest prekursorem tryptofanu
uczestniczy w przemianach aminokwasów aromatycznych
niezbędny do syntezy alkaloidów u roślin
przez niektórych autorów uważany za niezbędny czynnik laktacji (stąd nazwa L)
pobudza wydzielanie mleka u kobiet, u zwierząt zwiększa mleczność
działa przeciwzapalnie, przeciwdepresyjnie
poprawia samopoczucie poprzez zwiększenie syntezy tryptofanu i serotoniny.
korzystnie działa w przypadku przewlekłych chorób skóry i włosów na tle zaburzeń białkowych i aminokwasowych.

Profilaktyka:
stany stresowe
lękowe i depresyjne
obniżona laktacja
przewlekłe choroby skórne i włosów

Dawkowanie:
0,5-1 g/24 h doustnie.

Co wpływa na polepszenie działania: wykazuje synergizm z witaminą B6, witaminą C oraz substancjami przeciwdepresyjnymi i uspokajającymi.

Witamina B13 (Kwas orotowy)

Witamina rozpuszczalna w wodzie

Funkcje witaminy B13:
bierze udział w metabolizmie kwasu foliowego i witaminy B12
pomaga w leczeniu SM
obniżające stężenie cholesterolu we krwi, lipotropowe, ochronne na miąższ wątroby, odtruwające, przeciwartretyczne (zmniejszające stężenie kwasu moczowego we krwi).
zapobiega marskości i stłuszczeniu wątroby, ochrania miąższ wątroby przed toksynami, w tym także mikotoksynami.
zwiększa przyrost masy mięśniowej i rozrost tkanki łącznej. Przyśpiesza procesy odnowy

Profilaktyka:
artretyzm (dna)
miażdżyca
zatrucia
niedobór białek w organizmie
zaburzenia przemian białkowych i aminokwasowych
stwardnienie rozsiane

Dawkowanie:
doustnie: 500-1000 mg/24 h

Źródła  w żywności:
warzywa korzeniowe, serwatka

Zalecane normy dietetyczne:
nie określono zaleconej dawki dziennej

Ciekawostki:
witamina B13 (kwas orotowy) pojawia się w warzywach korzeniowych, serwatce i kwaśnym mleku, by zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się.

 

Opr.:Ryszard Tomaszewski
Opr.na podstawie:"Witaminy,minerały-zdrowie z CaliVita"