Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera!
captcha 

Jesteś tutaj :

Wstecz

Udary mózgu i mikroelementy

CIEKAWE INFORMACJE Z
UNIWERSYTETU FRIEDRICHA SCHILLERA W JENIE
 

Udary mózgu mogą mieć różne przyczyny, jedną z nich może być niedobór życiowo ważnych mikroelementów. To potwierdza prof. Roland Bitsch – ekspert w dziedzinie żywienia ludzi, z Uniwersytetu Friedricha SCHILLERA w Jenie. Zwraca on uwagę przede wszystkim na niedobory kwasu foliowego: „Niedostateczne zaopatrzenie w kwas foliowy prowadzi do podwyższonego poziomu homocysteiny” -wyjaśnia prof. Bitsch. Ten produkt pośredni, powstający w trakcie przemiany innego aminokwasu - metioniny może przy wysokim wysyceniu prowadzić do choroby sercowo-naczyniowej, czyli również do udaru mózgu.

Prof. Bitsch uważa, że w Niemczech istnieje niedostateczne zaopatrzenie w kwas foliowy „Dawki zalecane przez Niemiecki Instytut Żywieniowy są pokrywane tylko w 50%”. Szczególnie dotknięci niedoborami kwasu foliowego są ludzie starsi z ograniczonym systemem trawienia, którzy nie otrzymują wystarczającej ilości tego składnika w pożywieniu. Prof. Bitsch zaleca uzupełnianie diety dodatkiem kwasu foliowego – czynnika zmniejszającego ryzyko wystąpienia udarów mózgu.

Nasz komentarz: Również w tym przypadku Dr Rath i jego zespół badawczy potwierdzili słuszność założenia o przewadze działania specyficznej synergii mikroelementów zastępującej pojedyncze, wysokie dawki naturalnych substancji, jak kwas foliowy. Udowadniają to liczne badania nad synergią mikroelementów prowadzone w Instytucie Naukowym Dr Ratha.

I ZNÓW DOBRE WIADOMOŚCI O WITAMINACH
WITAMINA B3 BARDZO SKUTECZNA W ZWALCZANIU ALZHEIMERA

Jest coraz więcej badań naukowych potwierdzających rolę witamin. Najnowsze doniesienia informują o badaniach prowadzonych na kalifornijskim Uniwersytecie w Irvine, które potwierdzają ważną rolę witaminy B3 w kontroli choroby Alzheimera.

Badania in-vivo zespołu badawczego pod kierownictwem dr Kim Green potwierdziły, że poziom określonych biochemicznych substancji odkładających się w mózgu pacjentów z demencją, jak proteina „phosphorylated tau”, można obniżyć poprzez spożywanie podwyższonych dawek witaminy B3 – na co wskazują wszystkie przebadane, określone markery. „Witamina B3 wywiera wyraźnie pozytywne działania na neurony” – potwierdza dr Green, „Potwierdzone zostanie to wkrótce w badaniach klinicznych”.

Jest imponujące, jak szybko udowodniona zostaje w badaniach klinicznych skuteczność witamin i innych składników odżywczych w zwalczaniu chorób, również tych ciężkich związanych z ograniczoną jakością życia, jak Alzheimer.

Założenie synergii składników odżywczych, rozwinięte przez Dr Ratha i jego zespół badawczy, jest w stanie jeszcze bardziej podwyższyć skuteczność pojedynczych mikroelementów. Do tej koncepcji należy cała naukowa i medyczna przyszłość.

PROFILAKTYKA SERCOWO-NACZYNIOWA
NIE UNIKAJ WŁOSKIEJ RESTAURACJI

Dr Rath już przed laty w swojej książce „Dlaczego zwierzęta nie dostają zawałów serca - tylko my ludzie” wskazywał, że bogata w warzywa kuchnia śródziemnomorska zmniejsza wyraźnie, też statystycznie, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej. Olej z oliwek, oberżyny i inne warzywa, czy produkty chronią również przed innymi chorobami, co potwierdzają wyniki 12 badań na ponad 1,5 mln uczestnikach, które przedstawił Francesco Sofi z Uniwersytetu we Florencji: ścisłe utrzymanie takiej diety bogatej w warzywa, owoce i ryby, ale ubogiej w mięso i produkty mleczne, obniża nie tylko ryzyko choroby sercowo-naczyniowej o 9%, ale również ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i Parkinsona o 13%, ryzyko wystąpienia raka ogranicza o 6%, natomiast ogólną śmiertelność o prawie 9%.

Nie ma wątpliwości: jesteś tym - co jesz. Jeżeli nie możemy się właściwie odżywiać, powinniśmy przynajmniej zwracać uwagę na uzupełnienie diety naukowo przebadaną synergię składników odżywczych.

DOWÓD:
WITAMINY DZIAŁAJĄ RÓWNIEŻ W PRZYPADKU CHORÓB PSYCHICZNYCH I NEUROLOGICZNYCH

To, że kwas foliowy jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym, który w określonej synergii z innymi witaminami i mikroelementami wspomaga rozkład szkodliwej homocysteiny i w ten sposób chroni przed chorobą sercowo-naczyniową, nie jest żadną nowością. Fakt ten potwierdził już Instytut Dr Ratha na podstawie wyników badań naukowych nad synergią składników odżywczych.

Teraz nowe badania pokazują, że taka synergia jest również skuteczna przy kontroli chorób psychicznych np. depresji, w których obok procesów psychicznych również istotną rolę odgrywa podłoże fizjologiczne: wysoki poziom komórkowej trucizny homocysteiny we krwi wywołany jest przez niedobór kwasu foliowego i innych witamin np. witaminy B12, co może doprowadzić do powstania depresji. Również podwyższony poziom homocysteiny odgrywa istotną rolę przy degeneracyjnych, neurologicznych schorzeniach, jak choroba Alzheimera czy Parkinsona, a to związane jest również z poziomem witamin.

Kwas foliowy znajduje się przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych, w soi, brokułach, w produktach pełnoziarnistych, roślinach strączkowych i żółtku jaja. Jak wiele innych składników odżywczych, również ta witamina jest bardzo wrażliwa na światło, działanie powietrza i wysokich temperatur, jak również niszczy ją długie magazynowanie i gotowanie. Dlatego zalecane jest celowe spożywanie określonej synergii składników odżywczych zawierającej kwas foliowy.

DŁUGOTRWAŁE BADANIA POTWIERDZAJĄ SKUTECZNOŚĆ
WITAMINA C: DECYDUJĄCA DLA UTRZYMANIA ZDROWYCH KOŚCI

Wiemy wszyscy, że zasadniczą koncepcją medycyny komórkowej jest rola witaminy C w metabolizmie. Wiedzą o tym wszyscy, którzy angażują się w pracę koalicji zdrowia, skończyli kurs podstawowy lub przynajmniej otrzymali od nas informacje.

Witamina C jest znana jako podstawowy składnik odżywczy odpowiedzialny za powstawanie molekuł kolagenu i przez to rozstrzygający o budowie tkanki łącznej i utrzymaniu jej stabilności. Szczególnie ważna jest wiedza o tym, że ludzkie ciało w przeciwieństwie do większości ssaków nie produkuje własnej witaminy C, tylko w 100% musi ją pobrać wraz z pokarmem.

Jak wskazują długotrwałe badania istotną rolę w utrzymaniu zdrowych kości i szkieletu w dobrym stanie odgrywają witaminy szczególnie dla starszych ludzi, ponieważ rzeczą częstą jest, iż wraz z wiekiem następuje degeneracja rusztowania kości, co skutkuje drogimi i związanymi z dużym ryzykiem koniecznymi operacjami.

Długotrwałe badania grupy naukowców z Jean Mayer Nutrition Research Center z Amerykańskiego Uniwersytetu Tufts pokazują jak można przeciwdziałać tym problemom za pomocą odpowiednich dodatków dietetycznych zawierających w składzie witaminę C.

Badania trwające ponad 4 lata na 213 mężczyznach i 393 kobietach, o średnim wieku 75 lat pokazały, że dzienne minimalne spożycie 314 mg witaminy C prowadzi do utrzymania gęstości kości w obszarze bioder i w innych obszarach szkieletu – dr Katherine Tucker, kierownik badań.

Dr Robert P. Heaney, prof. z Uniwersytetu John A. Creighton w Omaha, który od wielu lat bada zmiany związane z osteoporozą uważa, iż te wyniki są zrozumiałe „opierają się na właściwych, biologicznych podstawach” skomentował.

opr.:Ryszard Tomaszewski